Пищевые добавки е числа украина

Пищевые добавки е числа украина thumbnail

Е140

Хлорофиллы

Chlorophylls

Натуральный зеленый краситель

Е141

Медные комплексы хлорофиллов

Chlorophylls
copper complexes

Натуральный зеленый краситель

Е142

Зеленый S

Green S

Искуственный зеленый краситель

В безалкогольных ароматизированных напитках –

Кондитерские изделия –

Спиртные напитки,
включая те, которые содержат менее 15% алкоголя, ароматизированные вина, напитки на
основе вина и винные коктейли, фруктовые вина игристые и видержанные, сидр,
кроме продукции к которой не разрешаеться добавлять любые красители –

100

200

200

E150a

Сахарный колер I-

простой

Caramel I-plain

натуральный коричневый краситель
(обычная карамель)

не
нормируется

E150b

Сахарный колер II

Сaramel II –
Caustic  sulfite

натуральный коричневый краситель (карамель, полученная по щелочно-сульфитной технологии)

не
нормируется

E150с

Сахарный колер
III

Caramel III- ammonian

process

натуральный коричневый краситель (карамель, полученная по аммиачной технологии)

не
нормируется

E150d

Сахарный колер
IV

Caramel IV – ammonian

process

натуральный коричневый краситель (карамель, полученная по

аммиачной
технологии)

E152

Уголь

Сarbon

black (hydrocarbon)

натуральный черный краситель

не
нормируется

Е153

Уголь растительный

Vegetable carbon

натуральный черный краситель

не
нормируется

Е160а

Каротины

Carotenes

бета-каротин синтетический

Beta carotene sinthetic

экстракты натуральные каротинов

Natural extracts
С40Н56

красители органические оранжевые

синтетический аналог

натуральные оранжевые красители

не
нормируется

E160b

Экстракты аннато

(аннато, биксин, норбиксин)

Annato extracts

натуральные оранжевые красители

Маргарин, сливочное масло, сыры, кондитерские изделия

1600

E160с

Масло, смолы паприки, экстракт паприки,
капсофуксин, капсантэн

Paprika oleoresins

натуральные оранжевые красители (каротиноиды)

не
нормируется

E160e

Бета-апо-8-каротинол

Beta-apo-8-carotenal

натуральные оранжевые красители (каротиноиды)

В безалкогольных напитках –

Кондитерские изделия –

Другие спиртные напитки (включая напитки с содержанием алкоголя меньше 15
об.%), кроме продукции к которой не разрешаеться добавлять никаких
красителей, ароматизированные вина, напитки и винные коктейли, плодовые
вина, в том числе ароматизированные (кроме вермута и других виноградных
натуральных вин только с добавлением растительных или ароматических экстрактов)

100

200

200

E162

Красный свекличный бетанин

Beet red

натуральный красный краситель

не
нормируется

E163

Антоцианы

Anthocyanins

экстракт из оболочки винограда, энокраситель

Экстракт из чорной смородины

Blackcurrant
extract

натуральные красные и синие, изготовленные физическим способом красители

не
нормируется

E164

Шафран

Saffron

натуральный желтый краситель (каротиноид)

не
нормируется

E170

Углекислые соли кальция (карбонат кальция)

Calcium carbonates

CaCO3

белый пигмент, добавка, которая
препятствует слёжеванию и комкованию, стабилизатор

не
нормируется

Е171

Титана двуокись

Titanium
dioxide

белый пигмент

Е172

Оксиды и гидрооксиды железа

Iron oxides
hydroxides

красный, жёлтый и чёрный пигменты

Маслины

по технологической необходимости

E175

Золото (пигментный металл 3)

краситель

В ликеро-водочных изделиях

по технологической необходимости

E181

Танины пищевые

Tannins,

(food grade)

C76H52O46

осветлители,
красители, эмульгаторы, стабилизаторы

не
нормируется

Метилвиолет

фиолетовый краситель

Маркировка мяса, яиц, сыров

не
нормируется

Родамин С

фиолетовый краситель

Маркировка яиц

не
нормируется

Фуксин кислый

фиолетовый краситель

Маркировка мяса, яиц, сыров

не
нормируется

 

E200

Сорбиновая кислота

Sorbic acid

CH3CH=CHCH=CHCOOH

консервант

Вина

Безалкогольные напитки

Маргарин, маёнез

Плодово-ягодные соки,

икра зернистая лососёвых рыб, молоко згущёное,

сыр плавленый

300

500

800

1000

1000

1000

E201

Сорбат натрия

Sodium sorbate

СН3СН=СНСН=СНСООNa

консервант

см.сорбиновую кислоту

коэфициент пересчета 1,20

Е202

Сорбат калия

Potassium
sorbate

СН3СН=СНСН=СНСООK

консервант

в пересчете на
сорбиновую кислоту,

эмульсиях жиров
(исключая масло) с содержанием жиров меньше 60% –

эмульсиях жиров
(исключая масло) с содержанием жиров 60% и больше –

2000

1000

E210

Бензойная кислота

Benzoic acid

С6Н5СООН

консервант

Повидло,
мармелад, меланж для конд. изделий, плодово-ягодные полуфабрикаты,
б/алкогольные напитки, маргарин

икра рыбная
деликатесная и пробойная, консервы рыбные

700

1000

1000-2000

E211

Бензоат натрия

Sodium Benzoate

С6Н5СООNa

консервант

См.бензойную
кислоту

в пересчёте на бензойную кислоту

коэф. 1,18

E220

Серы двуокись

Sulphur dioxide

(общий)

SO2

консервант,

антиоксидант

стабилизатор

консистенции

Сок виноградный
десульфитированный

Мармелад,
пастила, зефир, повидло, джем

Картофель
(обработка очищенного против потемнения)

Соки фруктовые для изгот. напитков, фрукты
глазированные, изюм, крахмал

Картофельная
крупка

Сидр

Вино виноградное
сухое

Вино
полусладкое

Вино
плодовоягодное

Томат-пюре из
сульфитированной массы (содержание сухих веществ 30%)

Картофель сушеный

Капуста сушеная

Плодово-ягодное
пюре

Фрукты сушеные,
что проходят термообработку

Полуфабррикаты из ягод:

клубника, малина

вишня

другие ягоды и
фрукты

6

20

20 – в сырой, 2 – в вареной

100

150

150

200

300

400

380

400

600

1000

1000

2000

3000

1500

E222

Натрия гидросульфит

Sodium hydrogen sulphite

NaHSO3

консерванты, антиоксиданты и стабилизаторы

См. серы двуокись

См. серы двуокись

E223

Натрия метабисульфит (пиросульфит)

Sodium metabisulphite

Na2S2O5

консервант,

розрыхлитель

См. серы двуокись

См. серы двуокись

Е224

Калия метабисульфит (пиросульфит)

Potassium metabisulfite

K2S2O5

консервант,

розрыхлитель

См. серы двуокись

См. серы
двуокись

в пересчете на
SO2

E234

Низин

Nisin

C143H230N42O37S7

консервант
антибиотического свойства

Овощные консервы
(зелёный горох, томаты, цветная капуста и др.)

выдержанный и
плавленный сыры

„селектин” в соответствии
с „Инструкцией по использованию пищевой добавки „селектин” –

100

200

для предупреждения
картофельной болезни хлеба

E235

Пимарицин (Натамицин)

Pimaricin (Natamycin)

C33H47NO13

консервант
антибиотического свойства

Сичужные сыры,
фунгицидная обработка поверхности сыров

0,4% водным
раствором, остатки – не больше

2 мг/дм 3

Лактоцид

консервант

Сахарирующий
материал в производстве спирта

100мг/л бражки,
остаток в готовых полуфабрикатах не допускаеться

Перекись водорода

консервант

Полуфабрикаты -заготовки для консервной промышленности из моркови, лука и
белого кореня

по технологической необходимости

E239

Гексаметилентетрамин

Hexamethylenetetramin

С6H12N4

консервант

Икра лососёвых рыб

1000

Е242

В безалкогольных напитках –

250 мг/дм3

E250

Натрия нитрит

Sodium nitrite

NaNO2

консервант, фиксатор цвета

Изделия из свинины варёные,
копчёно-варёные, копчёно-запеченные консервы мясные, колбаса с/к

Изделия из свинины сырокопчёные, изделия из яловичини
і баранини, сосиски, сардальки, м”ясні;
хлібці, ковбаси варені, напівкопчені, варено-копчені, сирокопчені, зельці,
консерви м”ясні фаршеві

Солонина з яловичини та
баранини

залишкова
кількість – не більше 30мг/кг

залишкова
кількість – не більше 50 мг/кг

залишкова
кількість  – не більше 200мг/кг

Е251

Натрия нитрат

Sodium nitrate

NaNO3

консервант, фиксатор цвета

Сыры, брынза

По ТИ, но
не более 300мг/1г молока, что обрабатываеться

Е252

Калия нитрат

Potashium
nitrate

KNO3

консервант, фиксатор цвета

Сыры, брынза

По ТИ, но
не более 300мг/1г молока, что обрабатываеться

Е260

Уксусная кислота

Acetic acid

CH3COOH

консервант,

регулятор
кислотности

не
нормируется

E262

Натрия ацетат

Sodium
acetate

консервант,

регулятор
кислотности

Мясные и колбасные изделия

по технологической необходимости

E263

Кальция ацетат

Calcium acetate

(CH3COO)2Ca

консервант,

регулятор

кислотности, стабилизатор

не
нормируется

E270

Молочная кислота

(L,D та LD) Lactic acid

CH3CH(OH)COOH

регулятор
кислотности

не
нормируется

Е285

Натрия
тетраборат (бура)

Sodium
tetraborate

консервант

Икра осетровых

6000

E290

Углерода двуокись

Carbon dioxide

СО2

газ для
насыщения напитков

Газированные
безалкогольные напитки, минеральные воды, винаигристые

не
нормируется

E296

Яблочная кислота

(DL-) Malic acid

НОСНСООН

½

СН3СООН

регулятор
кислотности

не
нормируется

Аллилгорчичное масло

В столовых винах

1,2

E300

Аскорбиновая
кислота

Ascorbic acid

С6Н8О6

антиоксидант

не
нормируется

E301

Натрия аскорбат

Sodium ascorbate

С6Н7О6Na

антиоксидант

не
нормируется

Е304

Аскорбил
пальминат

Ascorbyl
palminate

антиоксидант

Молоко  сгущенное и сухое –

Масла и жирные
животные или растительные неэмульгированные (кроме подсолнечного и оливкового
масла)

Хлеб,
изготовленный исключительно из пшеничной муки, воды, дрожжей, соли

Эмульсии
безалкогольных напитков

по технологической необходимости

Е305

Аскорбил стеарат

Ascorbyl
stearat

антиоксидант

E306

Концентрат смеси токоферолов

Mixed
tocopherols concentrate

антиоксидант

  

E307

Альфа-токоферол

Alpha-tocopherol

антиоксидант

  

E308

Гамма-токоферол

Gamma-tocopherol

антиоксидант

  

E309

Дельта-токоферол

Delta-tocopherol

антиоксидант

  

Е316

Изоаскорбинат
натрия (эроторбат натрия)

антиоксидант

мясные и колбасные
изделия

не
нормируется

E320

Бутил
гидрооксианизол

Butylated
hydroxyanisole (BHA)

антиоксидант

Жиры и масла для продуктов с тепловой обработкой
жир свинной, говяжий, птицы и овечий
закуски на основе хлебных злаков, супы, бульоны,
соусы, рыбные продукты и рыба консервированная
обработанные орехи
дегидратированные продукты из
картофеля, сухие завтраки
жевательная резинка 200

100

200

200

E321

Бутил
гидрокситолуол

Butylated
hydroxtoluene (BHT)

антиоксидант

  

E322

Лецитины

Lecithines

антиоксиданты,

эмульгаторы

не
нормируется

E325

Лактат натрия

Sodium lactate

(solution)

СН3СН(ОН)СООNa

Регулятор
кислотности,

улучшитель муки и хлеба

не
нормируется

Е326

Лактат калия

Potassium lactate

(solution)

CH3CH(OH)COOK

Регулятор
кислотности,

улучшитель муки и хлеба

не
нормируется

Е327

Лактат кальция

Регулятор
кислотности,

улучшитель муки и хлеба

не
нормируется

E330

Лимонная кислота

Сitric acid

С6Н8О7

Регулятор кислотности,

антиоксидант,

комплексообразователь

не
нормируется

E331

Цитраты натрия

Sodium citrates

NaH2C6H5O7

Регулятор кислотности, емульгатор, стабилизатор,

комплексообразователь

не
нормируется

E332

Цитраты калия

Potassium
citrates

KH2C6H5O7

Регулятор
кислотности,

стабилизатор,

комплексообразователь

не
нормируется

Е333

Цитраты кальция

Сalcium
citrates

Регулятор
кислотности,

стабилизатор,

комплексообразователь

не
нормируется

E334

Винная кислота

Tartaric acid, L
(+)

HOCHCOOH

½

HOCHCOOH

Регулятор
кислотности,

синергист
антиоксидантов

комплексообразователь

не
нормируется

E335

Тартрат
натрия

Sodium tartrates

HOCHCOONa × H2O

HOCHCOOH

текстуратор,
комплексообразователь

не
нормируется

E336

Тартрат калия

Potassium
tartrates

HOCHCOOK

½

HOCHCOOH

текстуратор,
комплексообразователь

не
нормируется

E338

Ортофосфорная
кислота

Orthophosphoric
acid

H3PO4

Регулятор
кислотности,

синергист

антиоксидантов

Кондитерские изделия, безалкогольные напитки

Опара для хлеба

600

500

E339

Фосфаты натрия

Sodium
phosphates

NaH2PO4 × H2O

Регулятор

кислотности

текстуратор,
эмульгатор.

Сыр

Мясные изделия

Молоко згущенное

400 в
пересчете на молоко

5000

2500

E340

Фосфаты калия

Potassium phosphates

Водоудерживающий
агент,
комплексообразователь

В сухом молоке

Стерилизованных,
пастеризированных сливках –

Взбитых сливках и аналогах
растительных жиров –

2500

5000

5000

E341

Фосфаты кальция

Calcium Phosphates

Ca(HPO4)2 × H2O

CaHPO4 × 2H2O

Ca(PO4)2

Регулятор
кислотности, улучшитель муки и хлеба, стабилизатор, разрыхлитель,
текстуратор, агент твердіння, препятствует слеживанию и комкованию,

водоудерживающий
агент

Для улучшения жизнедеятельности
дрожжей при приготовлении пивного сусла

0,1-0,15% к массе
зернопродуктов

E342

Фосфаты амония

Ammonium phosphates

NH4H2PO4

Регулятор
кислотности, улучшитель муки и хлеба

Хлеб

200 мг/кг
муки

E351

Малат калия

Potassium malate

HOCHCOOK

½

CH2COOK

Регулятор кислотности

не
нормируется

E363

Янтарная кислота

Succinic acid

Регулятор кислотности

Е385

Кальцио-натрио этилендиаминтетраацетат

Calcium
disodium ethylene diaminetetraacetate

Антиоксидант, консервант,
комплексообразователь

E386

Етилендиамин
тетраацетат динатрий

Disodium
ethylene diaminetetraacetate

Антиоксидант, консервант,
комплексообразователь

Источник

Харчові добавки.

Е-числа.

Класифікація по числовому ряду

Добавки нумеруються залежно від тієї функції, яку вони виконують. Серії «E» від 100 до 199 — це барвники, від 200 до 299 —

консерванти

, від 300 до 399 — антиокислювачі, далі йдуть загущувачі, 

емульгатори

, піногасники, підсилювачі смаку й аромату. Така класифікація є умовною, оскільки ті самі речовини можуть бути, скажімо, і консервантами, і антиокислювачами одночасно (наприклад, сульфіт натрію E221).

  • E100—199 Барвники. Підсилюють чи відновлюють колір продукту.
  • E200—299 Консерванти, антиокислювачі. Підвищують термін збереження продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, а також хімічно стерилізують добавки при дозріванні вин, дезинфеканти.
  • E300—399 Антиоксиданти і регулятори кислотності. Захищають від окислення, наприклад від згіркнення жирів і зміни кольору.
  • E400—499 Загусники, стабілізатори консистенції та емульгатори. Стабілізатори — зберігають задану консистенцію. Загущувачі підвищують в’язкість.
  • E500—599 Емульгатори. Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються (створюють однорідну суміш із фаз), наприклад води й олії.
  • E600—699 Підсилювачі смаку й аромату.
  • E700–E799 Антибіотики.
  • E900—999 Піногасники. Запобігають утворенню піни чи знижують її рівень.
  • E1000–E1599 (додаткові хімічні речовини)

Багато харчових добавок — природного походження. Наприклад, E330 — 

лимонна кислота

 — є у всіх цитрусових. У томатах міститься E160а — каротин, E101 — вітамін В2 рибофлавін. З морських водоростей виділяють E400 — 

альгінат натрію

.

За яких умов речовині надають статус харчової добавки й Ідентифікаційний номер – Е-число?

Це відбувається, якщо:
•    речовину перевірено на безпечність;
•    її застосування не введе споживача в оману щодо типу й складу харчово го продукту, до якого її введено:
•    для цієї речовини визначено критерії чистоти, необхідні для досягнення певного рівня якості харчів.
Дізнайтеся більше… В Україні вимоги до харчових добавок регламентують такі документи: Закони «Про санітарно-епідеміологічну благополучність на селення», «Про захист прав споживача», «Про якість і безпечність харчових продуктів», санітарні норми і правила «Гігієнічні вимоги до застосування харчових добавок». Виробництво, ввезення до країни, реалізація і застосування харчових добавок можливе за наявності санітарно-епідеміологічного висновку.

Як читати й тлумачити етикетки?

Розгляньмо конкретний приклад – шоколадні цукерки «Пташине молоко». Які саме харчові добавки потрапляють до нашого організму в разі споживання цих

цукерок? E 406 це стабілізатор консистенції агар-агар; E 330 – регулятор кислотності лимонна кислота; емульгатор соєвий лецитин (він також також є антиоксидантом E 322); консерванти калій сорбат E 202 і натрій бензоат E 211.

Також на етикетці зазначено харчову (поживну) цінність. Вона (у г) у продукті масою 100 г така: білків 2,5; жирів 23,9; вуглеводів – 55,8. Енергетична цінність (калорійність у продукті масою 100 г) становить 447 ккмл.

Код продукту: 4823006704354 свідчить про його виготовлення в Україні. Перевірка справжності штрих-коду за допомоги комп’ютерної програми засвідчила правильність цього твердження. Споживати чи не споживати вирішуєте ви.

Щоб докладніше дізнатися про

 Е-числа,натисніть тут.

“Ілюзія безпеки” розповість про шкідливість харчових добавок:

Що таке харчові добавки? Чи безпечні вони? Як розшифрувати Е-числа? Чому важливо вміти читати етикетки?

Пищевые добавки е числа украина

Харчові добавки – природні й синтетичні сполуки, що «водять у харчові продукти під час їх виробництва для надання заданих властивостей і/ або збереження якості. Води запобігають псуванню харчів, зміні їхнього кольору. консистенції тощо.

Чи давно почали використовувати харчові добавки? З давніх-давен людство вдавалося до заходів, що мали подовжити термін зберігання харчових продуктів, надати їм привабливих споживчих якостей. Археологи та історики неодноразово натрапляли не печерний наскальний живопис часів палеоліту, що свідчив: уже тоді люди вміли коптити м’ясо. Під час копчення м’ясо і рибу консервують коптильним димом, що містить близько сотні різноманітних продуктів термічного розкладання деревини, які мають бактерицидні властивості і надають копченостям своєрідного аромату й смаку.

Морська і кам’яна сіль, мед, оцет, прянощі, рослинні барвники, селітра, сірчистий газ, яким обкурювали винарні й винні діжки, – харчові добавки, які здавна використовували люди.

Широке використання харчових добавок почалося з XIX століття. Це зумовлено розвитком торгівлі і, як наслідок, необхідністю перевезення харчових продуктів на значні відстані. Неабияку роль відіграло постійне підвищення вимог споживачів до якості й асортименту продуктів харчування.
У наші дні використання харчових добавок пов’язане зі створенням нових видів їжі й потребою поліпшення технологій отримання традиційних і новітніх харчових продуктів. Пересічний споживач надає перевагу смачній їжі, приготування якої не потребує значних витрат часу, яка добре зберігається тощо. Виконання всіх цих вимог неможливе без використання харчових добавок.

За якою ознакою класифікують  харчові добавки?

Передусім за технологічним призначенням. Зауважмо, що така класифікація досить умовною, оскільки одні й ті самі добавки можуть поєднувати в собі різні функції.
Натуральні й синтетичні барвники підсилюють або відновлюють колір обробленого продукту.
Сировиною для виготовлення натуральних ба?